Hevoskuljetus

Hevoskuljetus vaatii paljon tietoa ja taitoa – sekä asianmukaiset varusteet

Hevosen hyvinvointi tulee huomioida koko kuljetuksen ajan – ennakoivasta suunnittelusta aina jälkihuoltoon saakka.

Hevosten kuljettaminen vaatii tietoa ja taitoa sekä hevosten käsittelystä että hevosten kuljettamisesta. Kuljettajan on tärkeää hallita ennakoiva ja rauhallinen ajotapa. Lastaus tulee tehdä tasaisella, pitävällä alustalla.

Hevosen matkavarustukseen kuuluvat tukeva riimu, riimunvarsi ja jalkojen suojaaminen sekä loimitus tarvittaessa lämpötilan mukaan. Onnettomuuden varalta mukana kannattaa olla myös puukko, varariimu ja naru, palosammutin, huomioliivi ja taskulamppu.

Hevosten kuljettamista säätelevät useat lait ja säädökset, joista osa koskee yleisemmin kaikkia hevoskuljetuksia ja osa määrittelee tarkemmat säädökset esimerkiksi kaupallisille kuljetuksille.

Hevoskuljetuksiin liittyvät lainsäädäntö ja tulkinnat vaihtelevat eri maiden välillä, joten selvitä aina hyvissä ajoin ennen matkaan lähtöä kyseisen maan käytäntö ja toimi sen mukaisesti. Etenkin eläintenkuljettajaluvan kohdalla vaatimukset ja tulkinnat voivat vaihdella – mikä on kaupallista kuljetusta ja mikä ei.

1.9. 2024 alkaen Pohjoismaiden välisillä kilpailumatkoilla vaaditaan DOCOM-asiakirja.

Aiemmin kilpailumatkoilla on voinut kulkea ilman TRACES-todistusta ja sitä ei tulla jatkossakaan vaatimaan. Mutta 1.9. alkaen pitää jokaisen hevosen omistajan tai valmentajan laatia DOCOM-asiakirja, jossa kerrotaan hevosen pitopaikka ja määränpää sekä vahvistetaan hevosen olevan terve.

DOCOM-asiakirja voidaan laatia, jos hevonen osallistuu kilpailuun tai muuhun tapahtumaan. Lisäksi sen tulee palata alkuperäiseen määränpäähänsä 10 päivän kuluessa. Hevosen on myös täytettävä yleiset ehdot siirrolle. DOCOM:iin merkitään lähtöpaikaksi hevosen pysyvä pitopaikka ja määränpääksi kilpailupaikka.

DOCOM-asiakirja tulee olla laadittuna pohjoismaiden välillä matkustaessa 1.9.2024 alkaen.

Itse asiakirjan luomiseen ei mene paljon aikaa, mutta etenkin nyt alussa ei kaikkia toimijoita välttämättä löydy järjestelmästä, joten laadi asiakirja ajoissa (suositus kaksi viikkoa), jotta asianmukaiset henkilöt ja pitopaikat saadaan sinne rekisteröityä ennen matkaa.

DOCOM-asiakirjan laatimista varten tarvitset käyttäjätunnukset Traces-järjestelmään. Lisäksi tarvitaan hevosen tallin pitopaikkatunnus.

Hevosen kuljettajan tulee olla myös rekisteröitynyt Traces-järjestelmääm tai hänellä tulee olla eläintenkuljetuslupa (kaupalliset kuljetukset).

Ruokavirasto: Ohje hevosen omistajille: Kaupallisen asiakirjan (DOCOM) laatiminen rekisteröidylle hevoselle (pdf)

Tarvitset nämä tiedot:

Pitopaikkatunnus

  • Selvitä hevosen tallin pitopaikkatunnus. Jokaisella tallilla kuuluu olla tunnus. Mikäli sitä ei löydy, tee ilmoitus / pyydä tallinpitäjää se tekemään täällä.
  • Sama koskee hevosen määränpäätä. Myös se pitopaikka tulee löytyä Traces-järjestelmästä. Pystyt tarkistamaan, löytyykö se järjestelmästä, kun olet kirjautuneena Tracesiin.

EU-Login / Traces-käyttäjätunnus

  • Luo itsellesi EU-Login-käyttäjätili, jolla pääset kirjautumaan Traces-järjestelmään
  • Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen
  • Lisätietoja Ruokaviraston nettisivuilla; rekisteröityminen Traces-järjestelmään

Pitopaikkatunnuksen ja Traces-käyttäjätunnuksen yhdistäminen

  • Jos hallinnoit pitopaikkatunnusta itse, liitä Traces-käyttäjätunnuksesi pitopaikkatunnuksen alle
  • Jos et hallinnoi pitopaikkatunnusta itse, pyydä hallinnoijaa liittämään Traces-käyttäjätunnuksesi pitopaikkatunnuksen alle
  • Lisätietoja Ruokaviraston laatimasta ohjeesta tai oman alueen aluehallintovirastosta asiakaspalvelu@avi.fi

Kuljettajan rekisteröinti

  • Jos hevosta kuljettaa kaupallinen toimija, pitää löytyä eläintenkuljettajalupa ja sen tiedot Traces-järjestelmästä
  • Jos kuljetat eläimiä ulkomaille tai tuot eläimiä Suomeen, eikä sinulla ole eläinkuljetuslainsäädännön mukaista eläinkuljettajalupaa, pitää sinun tehdä eläinkuljettajan rekisteröitymisilmoitus. Tämä tieto tulee Traces-järjestelmään Aluehallintoviraston kautta.

Elävien eläinten siirroissa on riski eläintautien leviämiselle. Eläintautien leviämisen estämiseksi sisämarkkinasiirtoja säännellään eläinlajikohtaisilla EU-säädöksillä.

EU:n sisämarkkina-alueella tarkoitetaan EU:n jäsenvaltioita sekä valtioita, jotka rinnastetaan EU:n jäsenvaltioihin EU:n ja kyseisen valtion välisen sopimuksen perusteella. Sisämarkkina-alueeseen kuuluvat kaikkien pidettävien maaeläinten osalta EU:n jäsenvaltioiden lisäksi Norja ja Sveitsi.

Sisämarkkinasiirroilla tarkoitetaan kaikkia sellaisia elävien eläinten, alkioiden ja sukusolujen siirtoja, jotka tapahtuvat Suomesta toisiin EU:n jäsenvaltioihin sekä Norjaan ja Sveitsiin tai näistä maista Suomeen.

Rekisteröityminen TRACES-järjestelmään

Kaikkien sisämarkkinakaupan toimijoiden, jotka siirtävät eläimiä, joiden siirroille vaaditaan eläinterveystodistus, on rekisteröidyttävä TRACES-järjestelmään. Ruokaviraston verkkosivuilla on ohjeet rekisteröitymiseen. Kun toimija on rekisteröitynyt, järjestelmä lähettää tiedon rekisteröitymisestä paikalliseen aluehallintovirastoon, jossa läänineläinlääkäri aktivoi toimijan TRACES-tunnuksen. Aktivoinnin seurauksena järjestelmä lähettää viestin toimijalle, että tunnus on aktivoitu.

TRACES-järjestelmään rekisteröitynyt toimija voi tehdä järjestelmään sisämarkkinakauppaan vaadittavan terveystodistuksen I osan, kun toimija aikoo siirtää eläimiä toiseen EU-jäsenvaltioon.

Eläinten merkintä ja rekisteröinti sekä pitopaikan rekisteröinti

Eläinten merkintään ja rekisteröintiin liittyvät vaatimukset löytyvät täältä. Lähettävän maan virkaeläinlääkäri myöntämään, lähetyksen mukana seuraavaan terveystodistukseen, tulee merkitä lähetyksen lähtöpaikaksi se rekisteröity tai hyväksytty pitopaikka, josta eläimet lähtevät. Vastaanottajaksi tulee merkitä tuoja. Määräpaikaksi merkitään se rekisteröity tai hyväksytty pitopaikka, johon eläimet Suomessa saapuvat.

Eläimiä koskevat yleiset vaatimukset

Toimijat saavat siirtää pidettäviä maaeläimiä toiseen jäsenvaltioon ainoastaan, jos kyseiset eläimet täyttävät seuraavat ehdot:

  1. eläimissä ei esiinny tautioireita;
  2. eläimet tulevat rekisteröidystä tai hyväksytystä pitopaikasta,
    1. jossa ei esiinny epätavallista kuolleisuutta, jonka syytä ei ole määritetty;
    2. johon ei sovelleta siirrettävää lajia koskevia siirtorajoituksia;
    3. joka ei sijaitse rajoitusvyöhykkeellä;
  3. eläimet eivät ole olleet kosketuksissa pidettäviin maaeläimiin, joihin sovelletaan siirtorajoituksia, eivätkä luetteloituihin lajeihin kuuluviin pidettäviin maaeläimiin, joiden terveystilanne on heikompi kuin siirrettävien eläinten, riittävän pitkän ajan ennen päivää, jona siirrettävät eläimet on tarkoitus siirtää toiseen jäsenvaltioon, ja tautien leviämismahdollisuus on minimoitu ottamalla huomioon seuraavat seikat:
    1. kyseisten luetteloitujen tautien ja uusien tautien itämisaika ja tartuntareitit;
    2. asianomaisen pitopaikan tyyppi;
    3. siirrettävien pidettävien maaeläinten laji ja luokka;
    4. muut epidemiologiset tekijät;
  4. eläimet täyttävät soveltuvin osin eläinterveyssäännöstön vaatimukset.

Toimijoiden on toteutettava kaikki tarpeelliset toimenpiteet sen varmistamiseksi, että toiseen jäsenvaltioon siirrettävät pidettävät maaeläimet lähetetään suoraan niiden määräpaikkaan toisessa jäsenvaltiossa, ellei eläinten hyvinvoinnin vuoksi ole tarvetta pysähtyä lepopaikassa.

Eläinterveystodistus

Toimijoiden tulee varmistaa, että eläinten mukana on eläinterveystodistus eli TRACES-todistus. Tämä vaaditaan Suomessa mm. tuontihevosta rekisteröitäessä.

Tarkastusten jälkeen virkaeläinlääkäri antaa eläinterveystodistuksen viimeisten 48 tunnin kuluessa tai viimeisenä työpäivänä ennen lähtöä alkuperäisestä pitopaikasta hevoseläinten osalta. Eläinterveystodistus voidaan antaa joko yksittäiselle hevoseläimelle tai sellaiselle hevoseläinten lähetykselle, jossa hevoseläimiä lähetetään samanaikaisesti useita samasta lähtöpaikasta samaan määränpääpaikkaan ja joka lähetetään suoraan toiseen jäsenvaltioon ilman kokoamista. Lähettäjä ja vastaanottaja ovat pitopaikoista vastaavia tahoja. Lähetyksille on olemassa kaksi eri terveystodistusmallia. Eläinterveystodistus on voimassa 10 päivän ajan sen antamispäivästä. Lähetystä tulee seurata virkaeläinlääkärin allekirjoittama eläinterveystodistus. Euroopan komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2021/403 on määritetty hevoseläimille terveystodistusmallit.

Eläinten kuljettajien rekisteröinti kuljetettaessa eläimiä Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä

Eläinten kuljettajan on rekisteröidyttävä, jos hevosia kuljetetaan Suomesta toiseen Euroopan unionin jäsenmaahan tai Euroopan unionin ulkopuoliseen maahan. Rekisteröintiä ei vaadita kuljettajalta, jolla on eläinkuljetuslainsäädännön mukainen eläinkuljettajalupa. Eläinten kuljettaja lähettää rekisteröintiä varten ilmoituksen aluehallintovirastoon, joka antaa kuljettajalle yksilöllisen rekisterinumeron. Rekisteröinti on maksullista.

Kuljettajien rekisteröinnin tarkoitus on osaltaan estää eläintautien leviämistä. Kukin EU:n jäsenmaa vastaa oman maansa kuljettajien rekisteröinnistä. EU:n jäsenmaiden viranomaiset valvovat sitä, että eläinten kuljettajilla on rekisterinumero. Eläimen maahanpääsy voi estyä, jos kuljettajalla ei ole rekisterinumeroa. Rekisteröinti vaaditaan kuljetettavien eläinten lukumäärästä riippumatta. Eläimen kuljettajan rekisterinumero merkitään kuljetettavan eläimen terveystodistukseen (Traces-todistus).

Kuljettajan rekisteröinti vaaditaan myös sellaisissa Pohjoismaiden välillä tapahtuvissa hevosten kuljetuksissa, joissa ei edellytetä hevosen terveystodistusta (1.9. alkaen DOCOM-asiakirja).

B-LUOKAN AJOKORTTI:

  1. B-luokan ajoneuvoon voidaan kytkeä maksimissaan 750 kg painava perävaunu. Tällöin yhdistelmän kokonaismassa voi olla korkeintaan 3500 + 750 = 4250 kg.
  2. B-luokan ajoneuvoon voidaan kytkeä painavampikin perävaunu kuin 750 kg. Tällöin on voimassa seuraavat rajoitukset:
    • yhdistelmän kokonaismassa voi olla enintään 3500 kg
    • perävaunun kokonaismassa ei saa ylittää vetoauton omamassaa.

BE-LUOKAN AJOKORTTI:

  1. Kaikki ne tapaukset joissa perävaunun kokonaismassa ylittää vetoauton omamassan.
  2. Kaikki ne tapaukset, joissa perävaunun kokonjaismassa on yli 750 kg ja yhdistelmän kokonaismassa yli 3 500 kg.

    HUOM:
    • B-luokan vetoauton kokonaismassa ei saa ylittää 3500 kg
    • Hinattavan ajoneuvon kytkennästä annetut säännökset voivat rajoittaa sallittuja enimmäismassoja.
    • Tarkemmat tiedot sallituista kytkentämassoista on yleensä merkitty ajoneuvon rekisteriotteeseen.

Kokonaismassaltaan yli 750 kg, mutta enintään 3500 kg painavissa perävaunuissa on käytettävä nastarenkaita, jos vetoautossa on sellaiset! Muistathan tarkastaa rengaspaineet!

AJOPIIRTURI

Kun ajoneuvon massa ylittää 7,5 tonnia, on piirturia lähtökohtaisesti käytettävä kaikissa ajoissa yleisellä tiellä. Ajo- ja lepoaika-asetuksesta vapautetut kuljetustehtävät on määritelty erikseen. Ajoneuvon massan ollessa yli 3,5 t ja enintään 7,5 t on ajopiirturia käytettävä vain kaupallisissa kuljetuksissa. Ajopiirturia ei sen sijaan tarvitse käyttää ollenkaan ajoneuvossa, jonka massa on enintään 3,5 t. Varmista oman kuljetusajoneuvon piirturinkäyttöpakko poliisilta.