Vastuulliset ja kestävät hevosenpidon mallit

Linkeistä hankkeen somekanaviin, joissa nopein uusi info: Facebook, Instagram

Webinaari: Heinäruokinnan merkitys hevosen ruokinnassa, osa 1 torstaina 20.3.2025 klo 13-14:30
Miksi heinäruokinta on hevoselle tärkeää? Millaiset ovat hyvät käytänteet heinäruokinnan järjestämisessä? Eläinlääkäri Anna-Mari Olbricht avaa puheenvuorossaan yhtäältä karkearehun saannin merkitystä hevoselle ja toisaalta heinäruokinnan järjestämisen monia mahdollisuuksia hevostenpitäjien näkökulmasta.
Ilmoittaudu tästä: https://link.webropol.com/ep/vake200325


EuNetHorse-hanke järjestää ensimmäisen demonstraatiopäivän 26.3.2025 Kylämäen hevostilalla Marttilassa, etukäteisinfo tästä.

Vastuullisuustekojen tunnistaminen hevosalan yrityksissä – työpaja verkossa 2.4. ja 9.4.2025 klo 12.00-13.30.
Vastuullinen hevostalli – työpajakokonaisuus muuttaa vastuullisuuden sanoista teoiksi!
Tavoitteena on oppia tunnistamaan vastuullisuuden merkitys, kartoittamaan oman yrityksen nykytilannetta sekä viestimään vastuullisuudesta avoimesti ja vaikuttavasti. Käytännönläheiset työkalut ja vertaiskokemukset tukevat sinua tavoitteiden saavuttamisessa.
HUHTIKUU 2025
Työpajakokonaisuuden ensimmäisessä osassa kartoitat oman yrityksesi vastuullisuuden nykytilannetta. Kun nykytilanne on ensin tunnistettu, paneudutaan tämän jälkeen myös kehittämistavoitteiden suunnitteluun.
SYYSKUU 2025
Huom! Tähän työpajaan ilmoittautuminen erikseen.
Syksyllä järjestettävässä työpajakokonaisuuden toisessa osassa harjoittelet viestimään yrityksen vastuullisuudesta avoimesti ja vaikuttavasti. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet ilmoitetaan myöhemmin.
Vastuullisuustekojen tunnistaminen hevosalan yrityksissä, huhtikuun työpajat:
– Maksuton
– Etäyhteydellä
– Max. 15 osallistujaa
– Sisältää kaksi tapaamista 2.4. ja 9.4. kello 12.00-13.30
– Sisältää ennakkomateriaalin ja -tehtävät
– Ensisijaisesti Pohjois-Savon, Pohjanmaan ja Uudenmaan hevosalan yrittäjille
– Ilmoittautumisia otetaan vastaan 18.2. saakka ainoastaan yllä mainituilta hankealueilta. Sen jälkeen ilmoittautuminen on avoin kaikille 23.3. saakka.
– Ilmoittautumislinkki: https://link.webropol.com/ep/vastuullisuuskevat
Mikäli sinulla on kysyttävää, olethan yhteydessä: Kaisa Hyvönen tai Krista Jauhiainen, etunimi.sukunimi@savonia.fi

Webinaari: Heinäruokinnan hyvät käytänteet, osa 2 torstaina 3.4.2025 klo 13-14:30
Esittelyssä heinäruokinnan hyviä käytänteitä! Luvassa hevostenpitäjien käyttäjäkokemuksia sekä kaupallisten toimijoiden puheenvuoroja erilaisista heinäruokinnan ratkaisuista. Ilmoita meille hyvästä käytänteestä. Esittele hyvä käytäntösi, keksintösi tai sovelluksesi kyselyssä: https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/920296b6-e61b-4ac1-8a0b-429ec573aed0?displayId=Fin3175395
Ilmoittadu tästä: https://link.webropol.com/ep/vake030425

Hevoselle tarhakaveri? Hevosten yhdistämisen haasteet ja hyvät käytänteet -työpaja KPEDU Kaustisella 6.5.2025 klo 12-16
Ohjelma:
– Hevosten sosiaalinen käyttäytyminen, asiantuntijana Essi Wallenius
– Esimerkki hevosten yhdistämisen toimintatavoista, Kpedun tallit
– Hevoslauman sosiaalisen käyttäytymisen arviointia, pienryhmätehtävä talliympäristössä

Tilaisuuteen mahtuu mukaan max. 40 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu tästä: https://link.webropol.com/ep/vake060525

Hevostenpitoa paratiisitarhassa -työpaja Toiskan terapeuttisella tallilla Ilmajoella 22.5.2025 klo 11:30-16
Ohjelma:
– Tutustutaan Toiskan terapeuttisen tallin hevosenpitoon ja kuullaan käytännön kokemuksia hevosten kujatarhan kehittämisestä
– Millainen kujatarha on hevosen silmin? Käyttäytymistarpeet ja virikkeellisyys, asiantuntijapuheenvuoro eläintenkouluttaja Anna Kilpeläinen
– Kujatarhan käytännön toteutus ja kokemukset, Sote-talli -vastaava Teea Ekola
– Tutustuminen kujatarhaan jalkaisin
Tilaisuuteen mahtuu mukaan max. 40 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu tästä: https://link.webropol.com/ep/vake220525


Vastuulliset ja kestävät hevosenpidon mallit -hanke etsii tiheän heinäruokinnan automatisointiin tai helpottamiseen liittyviä käytänteitä.

Hei kaikki hevosmaailman innovaattorit ja pelle pelottomat!

💡Kuinka olet ratkaissut hevosten tiheän heinäruokinnan?

💡Onko sinulla käytössä heinäruokinta-automaatti tai jokin muu hyvä toimintatapa?

➡️Esittele hyvä käytäntösi, keksintösi tai sovelluksesi postaamalla Facebook-julkaisuun lyhyt esittelyvideo ja kerro mikä keksinnössä on erityisen onnistunutta ja toimivaa.

👍Peukuta Facebook-julkaisuun (linkki yllä) mielestäsi parasta tiheän heinäruokinnan innovaatiota. Eniten tykkäyksiä 2.3.2025 mennessä saaneet käytänteet palkitaan hevosten hyvinvoinnin omavalvonnan käsikirjalla. Myös tykkääjien kesken arvotaan kolme käsikirjoja.

___________________________________________________________________________________________________________________

Hanke kokoaa yhteen hevosenpitoon liittyviä hyviä käytäntöjä ja uusiakin ratkaisuja, jotka edistävät niin hevosten kuin ihmistenkin hyvinvointia. Tutkimuksista, hankkeista ja käytännöstä koottuja hyviä käytänteitä voidaan käydä läpi hankkeen avoimissa työpajoissa ja niitä kootaan avoimeksi ja maksuttomaksi verkkotiekartaksi ja työkaluksi hevosalan työn, talliympäristöjen ja hevosenpidon tapojen edistämiseksi.

Mikä helpottaa hevosarkeasi tällä hetkellä eniten, entä muina vuodenaikoina? Minkä ratkaisun tarvitsisit tallille? Kerro hyvää! 😊 Kuvaa hyvä käytäntösi sanallisesti ja kuvalla ja/tai lyhyellä videolla, samalla voi osallistua tuotepalkintojen arvontaan.

Mikäli nostamme esittelemäsi idean tai käytännön esiin hankkeen puitteissa, otamme sinuun etukäteen yhteyttä.

Etukäteen kiittäen ja terveisin hanketiimistä
Marjo Kaivolahti-Koukkari, marjo.kaivolahti@kpedu.fi
Sanna Mäki-Tuuri, sanna.maki-tuuri@hippolis.fi

Hankkeessa tuotetut podcastit löytyvät Laari-podin Soundcloudista (www-linkki) ja Spotifysta. Ota kanava kuunteluun vaikkapa automatkan tai tallitöiden ajaksi.

JAKSO 1.
Mitä tarkoittaa vastuu, entä vastuullisuus? Miten tunnistan vastuullisuustekoja? Studiossa Kaisa Hyvönen, Krista Jauhiainen ja Jyri Wuorisalo.
Tekstivastine: www.savonia.fi/app/uploads/2024/…dcast-jakso-1.pdf

JAKSO 2.
Mitä tarkoittaa kestävä kehitys? Miksi siitä on tullut kirosana? Studiossa Kaisa Hyvönen, Krista Jauhiainen ja Jyri Wuorisalo.
Tekstivastine: www.savonia.fi/app/uploads/2024/…dcast-jakso-2.pdf

JAKSO 3.
Miten viestiä vastuullisesti toiminnastaan? Studiossa Kaisa Hyvönen, Krista Jauhiainen ja Aino-Maria Savolainen.
Tekstivastine: www.savonia.fi/app/uploads/2024/…dcast-jakso-3.pdf

Hankkeessa tuotetaan videoita hyvistä käytänteistä. Kaikki videot löytyvät YouTubesta.

Osa 1. Hyvät käytänteet: Heinäruokinta 1

Webinaaritallenne; mitä vastuullisuus on ja käytännön esimerkkejä.

Ohjelma:
00:05:33 Mitä vastuullisuus on ja miksi se on tärkeää? Anne-Mari Kukkola, yritysasiantuntija, NIHAK, VATUPASSI-HANKE www.vastuullisuusvalmennus.fi

Käytännön näkökulmia vastuullisuustyöhön

00:50:45 Raija Leppäharju, Pyhäjärven Laivaristeilyt Oy. Esimerkki pienyrityksen vastuullisuuden kehittämisestä matkailualalta. Kuinka yrityksen vastuullisuustyössä pääsee alkuun?

01:19:59 Sirpa Puusaari, toimipaikkapäällikkö, Kpedu Kaustinen.

Webinaari on osa Vastuulliset ja kestävät hevosenpidon mallit -hankkeen vastuullisuusvalmennusta hevosalan toimijoille.

Hankkeen aloituswebinaari 3.10.2024

Tervetuloa paneutumaan webinaari-tallenteen pariin hevosenpidon, vastuullisuuden ja toimintatapojen tiimoilta!


Muista myös kertoa meille hyvästä käytännöstä: Projekti kokoaa yhteen hevosenpitoon liittyviä hyviä käytäntöjä ja uusiakin ratkaisuja, jotka edistävät niin hevosten kuin ihmistenkin hyvinvointia. Mikä helpottaa hevosarkeasi tällä hetkellä eniten, entä muina vuodenaikoina? Minkä ratkaisun tarvitsisit tallille? Kerro hyvää! 😊 Kuvaa hyvä käytäntösi sanallisesti ja kuvalla ja/tai lyhyellä videolla, samalla voi osallistua tuotepalkintojen arvontaan, linkki tästä.

Tallenteen ohjelma ja luentomateriaalit:

2:03 Avaus: Mitä hankkeessa tehdään ja tapahtuu? projektipäällikkö Marjo Kaivolahti-Koukkari, Kpedu & toimipaikkapäällikkö Sirpa Puusaari, Kpedu, Kaustinen & Katriina Pylkkänen, hevostalouden lehtori, Savonia
15:50 Terveisiä Euroopasta EuNetHorse-projektilta, MMT Leena Rantamäki-Lahtinen, Helsingin yliopisto
44:30 Kokemukset EuNetHorse-ammattimatkalta Saksasta, projektipäällikkö Erja Mattila, Hippolis – hevosalan osaamiskeskus
1:10:05 Kuormittuminen työssä, asiantuntija Tea Elstob, TTS
1:28:14 Herättelyä ympäristöteemaan, johtava tutkija, dosentti MMT Markku Saastamoinen, Luonnonvarakeskus
2:01:53 Työn alla: Vastuullinen hevosenpito: tiekartta, hevosympäristösi ja -yrityksesi kehittämiseksi. Millainen tarvitaan – nyt saa kertoa, Tki-asiantuntija Kaisa Hyvönen, Savonia
2:10:36 Terveisiä tallilta: Jatkuva parantaminen on mielentila, Sote-talli -vastaava Teea Ekola, Toiskan terapeuttinen talli
2:32:00 Kestävyyttä hevosalalle lean-menetelmin, Master-ratsastuksenopettaja, lean-valmentaja Tiina Vainikainen
2:47:14 Päivän yhteenveto,

Lisätietoja:
Sanna Mäki-Tuuri, projektikoordinaattori sanna.maki-tuuri [a] hippolis.fi, p. 040-733 8081
Marjo Kaivolahti-Koukkari, projektipäällikkö, marjo.kaivolahti [a] kpedu.fi, p. 040-808 5172

Hanketta toteuttavat Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä, Savonia-ammattikorkeakoulu, TTS-Työtehoseura, Hippolis – Hevosalan osaamiskeskus ry, Suomen Hevostietokeskus ry sekä Luonnonvarakeskus LUKE. Hanke toimii Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Uudenmaan ELY-keskusten alueilla 1.3.2024 – 30.6.2026. Hanke on saanut rahoitusta Euroopan maaseuturahastosta.

Vastuulliset ja kestävät hevosenpidon mallit – hankkeen tavoitteena on koota, kehittää ja jalkauttaa hevosenpidon ja työskentelyn hyviä käytänteitä sekä lisätä uuden teknologian käyttöönottoa hevosalan työn, talouden, ympäristön ja hyvinvoinnin kehittämiseen. Hankkeessa rakennettavan interaktiivisen digitaalisen tiekartan avulla uudenaikaistetaan hevosalan työtä, talliympäristöjä sekä hevosenpidon tapoja. Tavoitteena on, että digitaalisesta tiekartasta tulee hevosyrittäjälle jatkuvaan parantamiseen johdatteleva kehittämistyökalu ja tietopankki. Pitkän tähtäimen tavoitteena on parantaa hevosalan toimintaedellytyksiä, kilpailukykyä ja kannattavuutta sekä vastuullisuutta ja kestävyyttä.

Hanketta toteuttavat Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä, Savonia-ammattikorkeakoulu, TTS-Työtehoseura, Hippolis – Hevosalan osaamiskeskus ry, Suomen Hevostietokeskus ry sekä Luonnonvarakeskus LUKE.
Hanke toimii Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Uudenmaan ELY-keskusten alueilla 1.3.2024 – 30.6.2026.

Toimenpiteet:

TP1: Hevosen pidon kehittämistarpeet sekä hyvät käytänteet

TP2: Kehittyvät toimintatavat ja digitaalinen tiekartta

TP3. Hevostallien työmenetelmien ja hyvinvointia tukevien toimintatapojen jalkauttaminen ja tiedon levitys hevosalalle

TP4: Hankehallinto

Tulokset:

1. Yhteenveto hevosalan työn, hevosten hyvinvoinnin, hevosalan ympäristövaikutusten sekä kannattavuuden keskeisistä kehittämistarpeista

2. Digitaalinen interaktiivinen tiekartta, josta tulee hevosyrittäjälle jatkuvaan parantamiseen johdatteleva kehittämistyökalu ja tiedon lähde

3. Kehittämisryhmä hevosalan digitaalisen tiekartan ja tietopankin ylläpitoon

4. Tutkitun tiedon ja hyvien käytänteiden leviäminen ja jalkauttaminen käytäntöön lisääntyy

5. Hevosalan kehittäjien verkostojen toiminta lisääntyy.

Kohderyhminä ovat hevosalan yrittäjät, hevostoimintaa harjoittavat maatilat sekä hevosalan työntekijät. Välillisinä kohderyhminä ja hyödynsaajina ovat lisäksi hevosenomistajat, hevosalan harrastajat ja suuri yleisö.